17 mei Bijeenkomst Theo Thijssen Museum en rondleiding door de Jordaan

Datum:
Tijd:
Locatie:
17 mei 2018
16:00 - 19:30
Theo Thijssen Museum

Op donderdag 17 mei gaan we een stukje wandelen. En wel in het voetspoor van schrijver/onderwijzer Theo Thijssen, door de Jordaan, de buurt waarin hij eind 19de eeuw opgroeide.

Thijssen (1879-1943) is nu vooral bekend als schrijver van romans als Kees de jongen, De gelukkige klas, Het taaie ongerief en Het grijze kind, Maar hij was veel meer. Hij was ook onderwijzer, bestuurder van de onderwijzersvakbond en lid van de Tweede Kamer en de Amsterdamse gemeenteraad voor de SDAP (voorloper van de PvdA).
Maar in al die rollen bleef hij ook de Jordanese schoenmakerszoon die de pech had dat zijn vader vroeg overleed (1890), waarna het gezin in ‘nette armoede’ wegzakte en hij zich toch weer een weg omhoog moest banen. Daarvoor moest iedereen, ongeacht inkomen van de ouders, optimale kansen krijgen, betoogde hij levenslang.

Gastheer/gids is ons medelid Peter-Paul de Baar, bestuurslid en (1995) mede-oprichter van het intieme Theo Thijssen Museum en tot 1 januari jl. hoofdredacteur Ons Amsterdam.

Nu bereidt hij een biografie van Theo Thijssen voor.

Programma donderdag 17 mei , Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16.

16.00 uur:        inloop/ gelegenheid tot bezichtiging Theo Thijssen Museum, incl. tijdelijke tentoonstelling ‘Echo’s van de Groote Oorlog. Amsterdamse schrijvers over 1914-1918’.

17.00 uur:        Inleiding Peter-Paul de Baar over Theo Thijssen, het museum en evenement december 2018 (75ste sterfdag Thijssen) over de actualiteit van Thijssens onderwijsdenkbeelden.

17.30 uur:        Wandeling door de Jordaan van Theo Thijssen.

19.00 uur:        Afsluitende borrel in café Thijssen, Lindengracht.

Locatie           Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16, 1015 TA Amsterdam

Aanmelden kan per mail: info@deamsterdamschekring.nl, via Facebook of de website

Graag tot donderdag 17 mei!

Hartelijke groet,
De Amsterdamsche Kring

Cathelijne Broers, voorzitter
Geert Jan ter Linden, voorzitter Programmacommissie

 

Reserveer

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Aanwezigen

  • Benien van Berkel
  • Lo Breemer

Reacties: