Robbert Dijkgraaf houdt de 3e Amsterdamsche Kring bijeenkomst op 5 september 2018

Datum:
Tijd:
5 september 2018
16:30 - 19:00

SAVE THE DATE

5 september 2018

3e  Amsterdamsche Kringlezing door hoogleraar Robbert Dijkgraaf

DE TOEKOMST EN DE STAD

Beste leden,

Nog voor we starten met ons nieuwe programma willen we jullie de mogelijkheid niet onthouden om 5 september aanstaande te reserveren voor een hele bijzondere 3e Amsterdamsche Kringlezing.

Deze keer is de eer aan Robbert Dijkgraaf, die velen van ons zullen kennen als een wetenschapper die als geen ander verbindingen legt tussen wetenschap en het maatschappelijk belang daarvan. Met zijn Amsterdamsche Kringlezing ’De Toekomst en de Stad’ geeft hij ons inzicht in de grote wetenschappelijke technologische ontwikkelingen en wat dat betekent voor Nederland en een stad als Amsterdam.

KOMT ALLEN!

De uitnodiging met het precieze programma volgt maar reserveer 5 september aanstaande van half vijf tot zeven uur maar alvast in je agenda! (Eventueel vervolgd door het jaarlijkse Amsterdamsche Kringlezingdiner.)

Locatie: Hermitage Amsterdam

Nu aanmelden kan ook

Graag tot ziens op 5 september!

Hartelijke groet,

De Amsterdamsche Kring

Cathelijne Broers, voorzitter
Geert Jan ter Linden, voorzitter Programmacommissie

……………………………………………………………………………………………………………………………………

OVER ROBBERT DIJKGRAAF

Professor Robbert Dijkgraaf is sinds 1 juli 2012 directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton , V.S. en Leon Levy Professor. Daarnaast is hij, sinds 2005, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Tot juni 2012 was hij president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Dijkgraaf studeerde natuurkunde en wiskunde aan de Universiteit Utrecht. Na een onderbreking van enkele jaren, waarin hij de opleiding schilderen volgde aan de Gerrit Rietveld Academie, promoveerde hij in 1989 in Utrecht cum laude bij Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft. Daarna bekleedde hij posities aan Princeton University en het Institute for Advanced Study. In 1992 verruilde hij Princeton voor Amsterdam, waar hij aan de UvA de leerstoel mathematische fysica bezette.

Dijkgraaf werkt op het gebied van snaartheorie, quantumzwaartekracht en het grensgebied van wiskunde en deeltjesfysica. Voor zijn onderzoek ontving hij in 2003 de Spinozapremie, de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. In 2013 ontving Dijkgraaf het eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dijkgraaf was gasthoogleraar in onder andere Harvard, Berkeley en Kyoto en aan het MIT. Hij is redacteur van een tiental wetenschappelijke tijdschriften en wetenschappelijk adviseur van instituten in Cambridge, Bonn, Stanford, Dublin en Parijs.

Veel van Dijkgraafs activiteiten liggen op het snijvlak van wetenschap en maatschappij. Als columnist van NRC Handelsblad schrijft hij voor een breed publiek over wetenschap, kunst en andere zaken.Veel van deze stukken zijn gebundeld in Blikwisselingen en Het nut van nutteloos onderzoek (Uitgeverij Bert Bakker, 2008).

Hij is de popularisering van de wetenschap zeer toegedaan, bijvoorbeeld door maandelijks jonge wetenschappers te introduceren in het tv-programma De Wereld Draait Door maar ook als initiatiefnemer en financier van proefjes.nl, een website met alledaagse proefjes voor kinderen vanaf 8 jaar. Dijkgraaf was lid van het tweede Innovatieplatform en was tot en met 2017 co-voorzitter van de InterAcademy Council.

Reserveer

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Aanwezigen

  • Jasper Stek
  • Els Iping
  • Jan de Rooij
  • Edo Groenewald
  • Paul Verheij
  • Katinka Verdurmen
  • Wilfred Fischer

Reacties: