Kringlezing 12 november met Halleh Ghorashi

Datum:
Tijd:
12 november 2020
16:30 - 19:00

Kringlezing 2020: Verbinding voorbij goede bedoelingen 

 

Halleh Ghorashi, hoogleraar Diversiteit en Integratie aan de VU, Kroonlid van de SER en o.a. lid van KNAW en KHMW, is onze spreker tijdens de Kringlezing 2020. De lezing is grotendeels interactief en zal ons handvatten geven om onze eigen comfortzone te verlaten, voorbij de goede bedoelingen te gaan en nieuwe of verdere stappen naar inclusie te zetten in onze privé-, werk- en sociale omgeving.

 

In de afgelopen jaren zijn er in Nederland prachtige maatschappelijke initiatieven ontstaan die bijdragen aan diverse vormen van verbinding op stedelijke niveau. Gezien de terugtrekkende overheid en het idee van participatiesamenleving wordt veel gevraagd van de initiatiefnemers zonder dat de waarde van hun werk herkend en onderkend wordt. Ze zijn voor hun voortbestaan vaak afhankelijk van (subsidie van) nationale en/of regionale instituties die nauwelijks respect en waardering lijken te tonen voor de verbindende rol die deze initiatieven spelen in een steeds meer gepolariseerde samenleving. 

 

In haar lezing benadrukt Halleh Ghorashi de complementaire waarde van deze maatschappelijke initiatieven in relatie tot korte- en langetermijninclusie van vluchtelingen in Amsterdam. Ze verbindt de meerwaarde van deze initiatieven aan de thema’s diversiteit en inclusie en legt tevens een relatie met de diverse levensfases van vluchtelingen vanaf het moment dat ze in Nederland aan komen. 

 

Over Halleh Ghorashi
Halleh Ghorashi (Iran, 1962) is sinds 2012 hoogleraar Diversiteit en Integratie bij de afdeling Sociologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). Ze is tevens Kroonlid van de SER en lid van KNAW en KHMW.  Ze studeerde culturele antropologie aan de VU en promoveerde in 2001 aan de Radboud Universiteit (bij het Centrum voor Vrouwenstudies en de afdeling Antropologie). In 2003 werd haar proefschrift in de VS uitgegeven met de titel: Ways to Survive, Battles to Win: Iranian Women Exiles in the Netherlands and the United States. Tussen 2005 en 2012 was ze bijzonder hoogleraar Management van Diversiteit en Integratie (PaVEM-leerstoel) bij de afdeling Organisatiewetenschappen van de VU. Ze publiceerde verschillende internationale boeken en artikelen over emancipatie, vluchtelingen en migratievraagstukken en draagt bij aan de publieke discussies over diversiteitsvraagstukken in de samenleving en in organisaties. Haar werk is onderscheiden met tal van prijzen en erkenning, zoals Triomf 2008, de VICI Research Award 2018. Ze is medeoprichter van het expertiselab Refugee Academy bij het Instituut for Societal Resilience aan de VU. Halleh Ghorashi werd in 1962 in Teheran, Iran, geboren en kwam in 1988 als politiek vluchteling naar Nederland.   

 

Aanmelden kan hier.

 

Reserveer

Online reserveren is niet mogelijk voor dit evenement.


Reacties: